אנחנו לא רוצים להגיע לשם ואנחנו אומרים לעצמנו שזאת רק תקופה, האטה קטנה, מיתון קל, בעיה תזרימית שבקרוב תעבור, אבל לעיתים אין לנו ברירה ואנחנו חייבים לסגור את העסק.
לצערנו, לא מדובר בתופעה נדירה בישראל – על פי דו"ח סיכום מצב העסקים הקטנים בישראל, שפרסם משרד הכלכלה לשנת 2015, מידי שנה נסגרים למעלה מ – 40 אלף עסקים קטני ובינוניים. תרומתם למשק, להיקף המשרות ולעוצמת הכלכלה הישראלית חשוב מאין כמוהו והמדינה חייבת להתערב לטובת העסקים ולהגביר את העזרה הממשלתית עבורם. אבל אם הגעתם לנקודת האל-חזור ואין לכם ברירה אלא לסגור, יש מספר צעדים שכדאי לאמץ על מנת לעשות את זה נכון ולרכך את הנפילה:
דעו את המספרים: מה הפער שבין הנכסים שלכם לבין החובות שלכם.
לקריאת המאמר השלם שהתפרסם בכלכליסט לחצו כאן
לכל עסק יש זכויות וחובות, נכסים והתחייבויות. אם בעל עסק מחליט לסגור את העסק שלו, ככל הנראה ההתחייבויות שלו עולות על הנכסים שלו, זה ברור. אבל בבואנו לסגור את העסק עלינו לדעת בוודאות מה הם המספרים המגולמים ומרכיבים בחובות ובזכויות שלנו, על מנת שנוכל לסגור את העסק שלנו בכמה שפחות נזק. את החובות שיש לעסק כולנו מכירים: חובות לספקים, הלוואת מהבנק, ציוד, מלאי, תשלומים לחברות הביטוח, תשלומי משכורת לעובדים, קנסות יציאה במידה ושוברים חוזים מסוימים ועוד. אבל, לא תמיד בעלי עסקים לוקחים בחשבון את הזכויות שיש להם, ופעמים רבות כאשר מוסיפים אותם למשוואה, הן בהחלט יכולות להפחית מעוצמת המכה – האם יש לך קניין רוחני שאתה יכול למכור? האם אתה יכול למכור את פעילות העסק עצמה? את העסק עצמו? בשלמותו? בחלקים? האם אתה צריך לקבל החזרי מס מהרשויות? האם ישנם חובות מלקוחות שעדיין לא גבית? כל אלה יכולים להתנקז ללא מעט כסף שיקל עליך בסגירת העסק.
ענו על השאלה – איך אמקסם את הנכסים שיש לי על חשבון ההתחייבויות?
אחרי שעמדנו על ההבדל בין זכויות וחובות שיש לכל עסק, אנחנו צריכים לשאול את עצמינו איך אנחנו מגדילים את הזכויות ומצמצמים את החובות שלנו? יש לפעול כאן בכמה וכמה מישורים – תחילה, נסו למכור את העסק כ-"עסק חי" ומכרו אותו כולל מלאים, ציוד, מוניטיןולקוחות, המהווים נכסים חשובים מאוד לעסק. מכירה של עסק כעסק חי תכניס לכם יותר כסף אם תנסו להיפטר ממנו בעת חיסול. מעבר לזה, הגיעו להסדרים כספיים עם נושים וספקים – נסו לפרוש חובות מול הבנקים, קיימו מו"מ קשוח על ריביות הפיגורים והציעו הסדרי תשלום עכשוויים בהנחה מסוימת. תתפלאו, אבל הרבה ספקים יעדיפו לקבל חלק מהסכום שאתם חייבים להם עכשיו, מאשר להמתין לכל הסכום שיתעכב מאוד, או חלילה, לא יגיע. מצד שני, גבו חובות שחייבים לכם בצורה רצינית ולוחצת.
עבדו באופן מסודר ואחראי
סגירת עסק קורית לעיתים קרובות בלחץ של נושים. למרות זאת, במקרה של סגירת עסק, החיפזון הוא מהשטן. הקפידו על סדר ועבדו באחריות – שלמו לעובדים שלכם את מה שמגיע להם (טרם ביצוע מהלך מול העובדים, מומלץ להיוועץ עם עו"ד לגבי הדרך הטובה והזולה ביותר לסיים את העסקתם), סגרו תיקים בצורה מסודרת בביטוח לאומי, במס הכנסה, ברשם החברות, בבנק, מול חברות הביטוח, חברות החשמל, העירייה, בעל הנכס ועוד. אל תמהרו למכור ציוד ומלאי לראשון שרוצה לרכוש ובכל מחיר. יכול להיות שתוכלו למכור ברווח רב יותר. הרגישו את השוק לפני ביצוע העסקה ובכלל, אל תתעלמו מדברים שינחתו עליכם, תתעמתו איתם. אל תטעו – אם לא תתעמתו איתם עכשיו, הם יצוצו בהמשך.
תכננו ושיקלו צעדי מס בסגירת העסק
בסגירת עסק ישנם שיקולי מס רבים, ביניהם: סדר הפעולות בסגירה (האם קודם למכור את הציוד ואז לפרק את החברה או ההיפך), האם לעסק שלכם יש הפסדים צבורים לצרכי מס? האם יש רווחים צבורים שטרם חולקו לשותפים או בעלי המניות (אם ישנם כאלה)? האם מכירת הנדל"ן של העסק עדיפה לפני או אחרי פירוק העסק? מה הן ההשלכות של חבות או פטור ממס שבח ועוד. לסדר הפעולות יכולות להיות השלכות משמעותיות מבחינת מיסוי החברה ובעלי המניות, במיוחד אם נכסי החברה כוללים נדל"ן. שימו על כף המאזניים שיקולים אלה.